Τα Κύθηρα
Στο νησί υπάρχουν πολλές πηγές και τα νερά ρέουν άφθονα, ακόμα και μέσα στα χωριά.
Έτσι η βλάστηση είναι πλούσια. Τα Κύθηρα περιλαμβάνουν περίπου 800 είδη δέντρων και θάμνων. Μερικά από τα δέντρα που συναντάμε είναι κέδρος, κυπαρίσσι, ελιά, αμυγδαλιά, συκιά και αχλαδιά. Διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία βοτάνων και αρωματικών φυτών όπως θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και μάραθο. Όμως το πιο χαρακτηριστικό φυτό των Κυθήρων, είναι ένα μικρό κίτρινο λουλουδάκι , η Σεμπρεβίβα. Το όνομά του σημαίνει παντοτινή ζωή. Φύεται σε απόκρημνα μέρη και διατηρείται για πολλά χρόνια.
Το νησί έχει προταθεί για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευομένων Περιοχών Νatura 2000 για τα πολλά είδη της χλωρίδας του, τη θαλάσσια πανίδα του καθώς και για το πέρασμα αποδημητικών πουλιών. Πάνω από 200 είδη πτηνών έχουν παρατηρηθεί στο νησί. Μπορεί να είστε τυχεροί και στην επίσκεψή σας στο νησάκι Χύτρα, ανοιχτά του Καψαλιού, να συναντήσετε τα γεράκια της Ελεονόρας και τα μικρά τους που έρχονται κάθε καλοκαίρι από τη Μαδαγασκάρη.
Η θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων με τα καθαρά νερά της και το βραχώδη βυθό της είναι πλούσια σε ποικιλία ψαριών. Φαγκριά, σκόρπαινες, σκάροι, ροφοί, αστακοί, καραβίδες και θράψαλα είναι μερικά από τα είδη ψαριών και θαλασσινών που μπορείτε να γευθείτε στις ταβέρνες του νησιού.
Στο θαλάσσιο ταξίδι σας μεταξύ Νεάπολης και Κυθήρων, μπορεί να συναντήσετε δελφίνια. Nοτιοανατολικά, προς τα Αντικύθηρα και σε πολύ μεγάλο βάθος υπάρχουν φάλαινες φυσητήρες. Φωλιές από τη φώκια Monachus-Monachus υπάρχουν στις ακτές του νησιού, καθώς και στη σπηλιά στο νησάκι της Xύτρας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους και υπολογίζεται ότι έχουν μείνει περίπου δέκα. Στο Καψάλι, μπορεί να συναντήσετε τη φιλική χελώνα Caretta-Caretta, την οποία ταΐζουν οι ψαράδες.